Fot. Daniel Adamski / Agencja Wyborcza.pl
1 z 30
Zaczynamy!
Godz. 23. Produkcja rozpoczyna się dokładnym ważeniem składników, z których powstanie ciasto do pączków.
Fot. Daniel Adamski / Agencja Wyborcza.pl
2 z 30
Mieszamy składniki
W specjalnym bębnie przez około 12 minut mieszane są składniki do produkcji pączków. Mąka, jajka, tłuszcz, drożdże, cukier i aromaty smakowe.
Fot. Daniel Adamski / Agencja Wyborcza.pl
3 z 30
I dalej mieszamy
W specjalnym bębnie przez około 12 minut mieszane są składniki do produkcji pączków. Mąka, jajka, tłuszcz, drożdże, cukier i aromaty smakowe.
Fot. Daniel Adamski / Agencja Wyborcza.pl
4 z 30
Wyciągamy ciasto
Gotowe ciasto z bębna trafia porcjami do kombajnu, specjalistycznej maszyny do formowania ciasta.
Fot. Daniel Adamski / Agencja Wyborcza.pl
5 z 30
Ciasto w podróży
Gotowe ciasto z bębna trafia porcjami do kombajnu, specjalistycznej maszyny do formowania ciasta.
Fot. Daniel Adamski / Agencja Wyborcza.pl
6 z 30
Ciasto w podróży
Gotowe ciasto z bębna trafia porcjami do kombajnu, specjalistycznej maszyny do formowania ciasta.
Fot. Daniel Adamski / Agencja Wyborcza.pl
7 z 30
Oto kombajn
Kombajn jest w stanie uformować 5000 porcji na godzinę.
Fot. Daniel Adamski / Agencja Wyborcza.pl
8 z 30
Kombajn
Kombajn jest w stanie uformować 5000 porcji na godzinę.
Fot. Daniel Adamski / Agencja Wyborcza.pl
9 z 30
Programator
Piekarz programuje kombajn tak by uformował kilkaset porcji ciasta z których później powstaną pączki.
Fot. Daniel Adamski / Agencja Wyborcza.pl
10 z 30
Formowanie ciasta
Kombajn najpierw dzieli ciasto, a następnie formuje je na małe kulki ciasta.
Fot. Daniel Adamski / Agencja Wyborcza.pl
11 z 30
Ciasto w kombajnie
Kombajn najpierw dzieli ciasto, a następnie formuje je na małe kulki ciasta.
Fot. Daniel Adamski / Agencja Wyborcza.pl
12 z 30
Kulki ciasta nadal w maszynie
Kombajn najpierw dzieli ciasto, a następnie formuje je na małe kulki ciasta.
Fot. Daniel Adamski / Agencja Wyborcza.pl
13 z 30
Końcowa faza ciasta w kombajnie
Kombajn najpierw dzieli ciasto, a następnie formuje je na małe kulki ciasta.
Fot. Daniel Adamski / Agencja Wyborcza.pl
14 z 30
I kulki gotowe
Pracownicy piekarni Baczyna wyciągają kulki ciasta z kombajnu i układają je na półki.
Fot. Daniel Adamski / Agencja Wyborcza.pl
15 z 30
Surowe pączki
Pracownicy piekarni Baczyna wyciągają kulki ciasta z kombajnu i układają je na półki.
Fot. Daniel Adamski / Agencja Wyborcza.pl
16 z 30
Dużo surowych pączków
Regały pełne uformowanych kulek ciasta trafią za chwile do garowni.
Fot. Daniel Adamski / Agencja Wyborcza.pl
17 z 30
Surowe pączki
Regały pełne uformowanych kulek ciasta trafią za chwile do garowni.
Fot. Daniel Adamski / Agencja Wyborcza.pl
18 z 30
Bardzo dużo surowych pączków
Regały pełne uformowanych kulek ciasta trafią za chwile do garowni.
Fot. Daniel Adamski / Agencja Wyborcza.pl
19 z 30
Ciasto w garowni
Ciasto rośnie w specjalnym pomieszczeniu nazywane garownią, w której jest 40 stopni ciepła i 80 procent wilgotności. Garowanie trwa około 30 minut.
Fot. Daniel Adamski / Agencja Wyborcza.pl
20 z 30
Wyrośnięte ciasto
Wyrośnięte kulki ciasta czekają na transport i kąpiel w tłuszczu.
Fot. Daniel Adamski / Agencja Wyborcza.pl
21 z 30
Ciasto na półkach
Wyrośnięte kulki ciasta czekają na transport i kąpiel w tłuszczu.
Fot. Daniel Adamski / Agencja Wyborcza.pl
22 z 30
Przed kąpielą
Ciasto wrzucane jest do kąpieli w tłuszczu o temperaturze nawet 200 stopni Celsjusza.
Fot. Daniel Adamski / Agencja Wyborcza.pl
23 z 30
Pączki w kąpieli
Piekarz piekarni obraca kąpiące się ciasto, tak aby zbrązowiało równo z obu stron. Smażenie trwa około 5-6 minut.
Fot. Daniel Adamski / Agencja Wyborcza.pl
24 z 30
Nadziane pączki
Usmażone pączki nadziewane są teraz nadzieniem różanym.
Fot. Daniel Adamski / Agencja Wyborcza.pl
25 z 30
Nadziane pączki
Usmażone pączki nadziewane są teraz nadzieniem różanym.
Fot. Daniel Adamski / Agencja Wyborcza.pl
26 z 30
Cukier puder
Pozostało już tylko posypać cukrem pudrem.
Fot. Daniel Adamski / Agencja Wyborcza.pl
27 z 30
Fot. Daniel Adamski / Agencja Wyborcza.pl
28 z 30
Posypka skórki pomarańczy
Do polukrowanych pączków dodawana jest posypka ze skórki pomarańczy.
Fot. Daniel Adamski / Agencja Wyborcza.pl
29 z 30
I pączki gotowe
Gotowe pączki pakowane są do kartonowych pudełek po 20 sztuk w każdym i czekają na transport do sklepów.
Fot. Daniel Adamski / Agencja Wyborcza.pl
30 z 30
Smacznego
Piekarnia Baczyna produkuje przez 8 godzin około 10 tysięcy różnych rodzajów pączków. Z cukrem pudrem i dżemem, z lukrem i skórkami pomarańcza, z budyniem i śmietaną.
Wszystkie komentarze