Anna Puławska i Wiktor Głazunow z AZS AWF Gorzów stawiani są w gronie głównych faworytów do medali w czasie krajowego czempionatu, który w sobotę i niedzielę 2 i 3 lipca odbędzie się na torze regatowym Brdyujście w Bydgoszczy.
Ten artykuł czytasz w ramach bezpłatnego limitu

- Mistrzostwa Polski to jedna z najważniejszych krajowych imprez. Oprócz wartości, jaką jest zdobycie tytułu mistrza kraju, wyłaniani są najlepsi zawodnicy, którzy później mogą startować na imprezach międzynarodowych – powiedział Grzegorz Kotowicz, prezes Polskiego Związku Kajakowego.

Medale zostaną rozdane w 33 konkurencjach, a swoje umiejętności zaprezentują przedstawiciele 28 klubów.

Pierwsze starty rozpoczną się w sobotę o godz. 8. Warto śledzić rywalizację od początku, bo już w porannej sesji zaplanowano wyścigi medalowe. Ostatnie wyścigi w sobotę zakończą się przed godziną 20. Kajakarze powrócą na tor w niedzielę o 8, by zakończyć zmagania po godzinie 18.

– Istotą mistrzostw jest rywalizacja na krajowym podwórku. Zawodnicy z całej Polski mogą zmierzyć się z utytułowanymi zawodnikami. Zobaczyć, jak wygląda ich poziom sportowy w stosunku do najlepszych kajakarzy w kraju, a widzimy też regularnie, że mamy jednych z najlepszych specjalistów na świecie – dodał prezes Kotowicz.

W trakcie mistrzostw zdarzają się niespodzianki, choć zwykle najlepsi potwierdzają tu swoją klasę.

– Oczywiście, ci którzy aspirują do występu na mistrzostwach świata powinni wygrać zawody, nie ma żadnego ale. Będziemy się jednak również przypatrywać zawodnikom, którzy aspirują do kadry narodowej. To dla nas ważne. Jedziemy na mistrzostwa Polski bardziej w roli obserwatorów, a nie uczestników – dodał Marek Ploch, trener kadry kanadyjkarzy i kanadyjkarek.

Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie
Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi 
Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich.
Czytaj teraz
Więcej