Ten artykuł czytasz w ramach bezpłatnego limitu

Budynki w rejonie ulic Warszawskiej, Szkolnej i Teatralnej, wzniesione na przełomie lat 60. i 70. XIX w., mieściły od momentu powstania placówki oświatowe. Były tam przed wojną szkoły dla dziewcząt (Mädchen Bürgerschule oraz Mädchen Mittelschule) i chłopców (Knaben Mittelschule).

Po drugiej wojnie światowej budynki przy ul. Warszawskiej i Szkolnej pełniły funkcję liceum, szkoły podstawowej i gimnazjum, zaś w budynku przy ul. Teatralnej mieściło się technikum chemiczne, a w późniejszym okresie szkoła muzyczna i młodzieżowy dom kultury. Jest też budynek sali gimnastycznej.

Architektonicznie to ciekawy kompleks. Mimo prostej, utylitarnej formy, zrealizowanej w surowej cegle, pojawiają się tu elementy geometrycznych gzymsów z ceglanymi kroksztynami, ozdobne szczyty, ryzality i charakterystyczne dla modnej w okresie powstania historyzującej architektury biforia, okna rozetowe i ciekawe zwieńczenia ścian. Budynki położone są na obszarze zabudowy śródmiejskiej i wpisane są do gminnej ewidencji zabytków.

Wizualizacja Kwartału Kultury przy ul. WarszawskiejWizualizacja Kwartału Kultury przy ul. Warszawskiej Arch. Krzysztof Grzegorzewski/ UM Gorzów

Autorem koncepcji przebudowy Kwartału Kultury jest gorzowski architekt Krzysztof Grzegorzewski.

Obiekty zostaną połączone przeszklonym łącznikiem, a budynek byłego gimnazjum zostanie rozbudowany na potrzeby liceum plastycznego, które w przyszłości zwolni budynek od ul. Warszawskiej. Tam przeniesie się szkoła muzyczna.

– To też sposobność, aby ten budynek przy ul. Szkolnej poprawić. Kiedyś był niższy, posiadał drewnianą więźbę dachową. Po wojnie nadbudowano jedną kondygnację. Utrzymano wprawdzie formę architektoniczną, ale poziom wykonania był mizerny. Teraz można będzie to poprawić, nie dokonując wyburzania. Podobnie jak ściany rozbudowanej części również ostatnia kondygnacja zostanie pokryta szlachetną blachą, która dobrze komponuje się z ceglanymi elewacjami – wyjaśnił Grzegorzewski.

W łączniku będzie się mieścił hol i galeria, a w nowej części na piętrze również duża sala koncertowa i audiowizualna. Bezpośrednio z niej będzie wyjścia na taras, który architekt umiejscowił na dachu łącznika.

Remontem budynku przy ul. Szkolnej oraz budową łącznika już zajmuje się Drew-Plast Mazowiecki, znana firma z naszego regionu z podgorzowskich Różanek. Prace mają być zakończone w styczniu 2024 r. Koszt tej inwestycji to blisko 11 mln zł.

Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie

Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi

Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich. Zrezygnować możesz w każdej chwili.