Ten artykuł czytasz w ramach bezpłatnego limitu

W Gorzowie zainaugurowano dzisiaj działania w ramach ogłoszonego przez ONZ Międzynarodowego Roku Owoców i Warzyw. Urząd miasta, wspólnie z Gorzowskim Rynkiem Hurtowym i Zespołem Szkół Gastronomicznych, będzie przekonywać mieszkańców do zwiększenia ilości warzyw i owoców w codziennej diecie.

W ramach inauguracji działań kilkudziesięciu mieszkańców Gorzowa otrzymało od GRH składające się z warzyw i owoców „bukiety witam” oraz sałatki warzywne, przygotowane przez uczniów „gastronomika”.

- Owoce i warzywa zawierają w sobie witaminy i wartości odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Eksperci zalecają, aby dorosła osoba codziennie zjadła co najmniej 400 gramów owoców i warzyw – powiedziała Marta Liberkowska, dyrektor wydziału promocji i informacji urzędu miasta.

W Gorzowie zainaugurowano działania, w ramach ogłoszonego przez ONZ, Międzynarodowego Roku Owoców i WarzywW Gorzowie zainaugurowano działania, w ramach ogłoszonego przez ONZ, Międzynarodowego Roku Owoców i Warzyw Fot. Jan Wojtanowski / Urząd Miasta Gorzowa

- Będzie smacznie, jeżeli pandemia pozwoli, będziemy konsumować, próbować, będziemy to czynić w różnych miejscach Gorzowa. Przewidujemy wspólne gotowanie, częstowanie, bo warzywa, owoce i ich przetwory w codziennym jadłospisie to fundament zdrowia – dodała Agata Dusińska, prezes GRH.

- Nasi uczniowie, nauczyciele, szefowie kuchni podczas tych eventów na pewno podrzucą parę ciekawych pomysłów, przepisów na to, co można zrobić z warzyw i owoców – obiecał dyrektor ZSG Paweł Cierach.

Owoce i warzywa są bogatym źródłem błonnika pokarmowego, witamin i minerałów. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby każda dorosła osoba codziennie spożywała co najmniej 400 gramów owoców i warzyw w celu zapobiegania chorobom przewlekłym, takim jak rak, cukrzyca, choroby serca i otyłość, a także przeciwdziałaniu niedoborom mikroelementów.

W Gorzowie zainaugurowano działania, w ramach ogłoszonego przez ONZ, Międzynarodowego Roku Owoców i Warzyw

W dzisiejszych czasach, przy bardzo niskich cenach produktów wysoko przetworzonych i dań typu fast food, nic dziwnego, że zapominamy o największej skarbnicy witamin i składników mineralnych w naszej diecie, jaką są warzywa i owoce. Nie zawsze zdajemy sobie sprawę z niesamowitych korzyści zdrowotnych, jakie oferują.

Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie

Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi

Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich. Zrezygnować możesz w każdej chwili.