Ten artykuł czytasz w ramach bezpłatnego limitu

Muzeum powstanie na terenie browaru w Witnicy, najbardziej znanego w województwie lubuskim. Browar powstał w 1848 r., obecnie produkuje m.in. gamę piw "Lubuskie".

Dofinansowanie pochodzi z Unii Europejskiej, przyznał je zarząd województwa lubuskiego, a beneficjentem jest Lubuskie Stowarzyszenie Miłośników Browarnictwa. Cały projekt jest wart 3,3 mln zł, a unijne dofinansowanie wynosi 2,5 mln zł.

Projekt, który otrzymał dotację, ma nazwę "Stara Słodownia - Skarbnicą Wiedzy, Smaków i Zapachów". W budynku starej słodowni, która wchodzi w skład browaru w Witnicy, zostanie utworzone muzeum browarnictwa.

- Zakres inwestycji obejmuje roboty budowlano-montażowe, renowacyjne, konserwatorskie oraz instalacyjne budynku wpisanego do rejestru zabytków. Planuje się dobudowę windy dla niepełnosprawnych, montaż instalacji paneli fotowoltaicznych, zakup platformy i aplikacji e-kultury i prezentacji zasobów online, sprzętu multimedialnego i wystawienniczego - tłumaczy urząd marszałkowski.

W budynku starej słodowni już kilka lat temu wykonano pierwsze, wstępne prace adaptacyjne. Objęły parter, gdzie utworzono ekspozycję pamiątek związanych z historią browaru. - Stan techniczny 200-letniego zabytkowego obiektu nie pozwala jednak w pełni wykorzystywać jego potencjału do prezentacji walorów historycznych na skalę regionalną dla mieszkańców województwa lubuskiego i turystów. Stąd kolejny etap prac - wyjaśniają urzędnicy.

- To kolejna szansa na promocję naszych produktów regionalnych. Piwo Witnickie niewątpliwe do takich należy - mówi marszałek województwa Elżbieta Polak. - Projekt ma na celu zachowanie dziedzictwa kulturowego, które jest świadectwem tożsamości kulturalnej i efektywnego wykorzystania zasobów kultury - dodaje.

Muzea często powstają przy działających browarach. W Polsce m.in. w Żywcu, Tychach, Lwówku Śląskim czy Piotrkowie Trybunalskim.

Przetrwali, choć było widmo likwidacji

Browar w Witnicy tak opisuje swoją najnowszą historię: "Początek lat 90-tych to prywatyzacja i zagrożenie ze strony dużych firm zagranicznych, które starały się piwa polskie eliminować, wykupując zakłady. Aby temu zapobiec, przyjęto zasadę preferowania sprzedaży zakładów spółkom pracowniczym. W Witnicy szybko z tej szansy skorzystano i 1 kwietnia 1992 r. powstała spółka pracownicza, pod nazwą Browar Witnica Sp. z o.o. W tym roku wyprodukowano 47,5 tysiąca hektolitrów piwa.

W 1995 spółka zmieniła się w akcyjną i od tego czasu nazywa się Browar Witnica SA. W tym roku zapoczątkowano wiele prac modernizacyjnych, m.in. zakupiono 26 tanków leżakowych, po 260 hektolitrów piwa każdy, filtr na ziemię okrzemkową i unowocześniono laboratorium. Browar Witnica musiał radzić sobie (i musi do dzisiaj) na trudnym, bardzo konkurencyjnym rynku. Zdarzało się, że dodatkowych trudności przysparzał również rząd, jak w 2000, kiedy zniesiono ulgi na akcyzę dla małych i średnich browarów czy cła na piwa zagraniczne. Rosły ceny słodu i chmielu, a podwyżki były odczuwane głównie przez małe browary. W takich okolicznościach browary regionalne jeden po drugim były zamykane. W 2007 roku widmo likwidacji zajrzało w oczy również Browarowi Witnica. Zarząd stanął jednak na wysokości zadania i znalazł inwestora. Po kolejnych unowocześnianiach linii produkcyjnej, zmieniono również politykę firmy".

Artykuł otwarty w ramach bezpłatnego limitu

Wypróbuj prenumeratę cyfrową Wyborczej

Nieograniczony dostęp do serwisów informacyjnych, biznesowych,
lokalnych i wszystkich magazynów Wyborczej.