Tylko w zeszłym roku sklepy Jeronimo Martins Biedronka i Aldi przekazały do Caritasu diecezji zielonogórsko-gorzowskiej produkty żywnościowe o wartości blisko 1,2 mln zł.
Ten artykuł czytasz w ramach bezpłatnego limitu

Wszystko dzięki programowi Spiżarnia Caritas, który w naszej lokalnej diecezji działa od października 2017 r. Sklepy dwóch wyżej wymienionych sieci przekazują żywność z krótkim terminem ważności, które później trafiają do osób korzystających ze stołówki Caritasu w Zielonej Górze, a także innych bezdomnych i ubogich.

– Z programu Spiżarnia Caritas w naszej diecezji dziennie korzysta ok. 300 osób – tłumaczy Anna Maria Fedurek, rzeczniczka prasowa Caritasu diecezji zielonogórsko-gorzowskiej.

Produkty do spiżarni przekazuje 20 sklepów sieci Biedronka i Aldi. Tylko w 2018 r. łączna wartość towarów wyniosła 1,19 mln zł.

– Wśród przekazanych artykułów są przede wszystkim: ryby, mięso, wędlina, produkty nabiałowe, sałatki, warzywa, pieczywo, ciasta, dania gotowe i inne. Średnio dziennie jest to asortyment około 100 różnego rodzaju artykułów spożywczych – wyjaśnia Fedurek.

– Jest to ogromne wsparcie dla osób potrzebujących, dla których często zakup mięsa bądź ryby jest luksusem, na który nie mogą sobie pozwolić. Dzięki pomocy w programie Spiżarnia Caritas mogą przygotować pełnowartościowe, zdrowe posiłki dla całej swojej rodziny – podkreśla.

icon/Bell Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie
Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi
Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich.
Więcej