Tarta dyniowa - pumpkin pie
Słoneczne ciasto na ostatnie dni kalendarzowego lata. Słodkie i pyszne!
ciasto: 200 g mąki (ok. 1 i 1/2 szklanki)
125 g (pół kostki) zimnego masła
lodowata woda
szczypta soli
60 g (1/2 szklanki) łuskanych orzechów włoskich
nadzienie: 250 g (szklanka i trochę) puree z dyni
100 g (1/2 szklanki) brązowego cukru (dostępny w sklepach ze zdrową żywnością)
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 szklanki śmietanki
2 żółtka i 2 białka z jajek
łyżeczka esencji waniliowej
Wsypać mąkę do miski (można wstawić ją na pół godziny do lodówki, bo ciasto jest tym bardziej kruche, im zimniejsze jego składniki), dodać zimne posiekane masło, sól i szybko zagnieść pozostawiając w cieście drobne grudki masła, jak jest za suche, dodać trochę wody. Nie wyrabiać, ciasto nie może się rozgrzać i rozpuścić masła, zbić w kulę i zawinięte w folię wstawić do lodówki, najlepiej na dzień wcześniej. Orzechy utłuc na grubą kaszę.
Ciastem równomiernie wyłożyć formę do tarty (o średnicy 25 cm) i nakłuć w wielu miejscach widelcem. Wstawić do lodówki. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Ciasto wraz z brzegami przykryć folią aluminiową, wsypać na nią suchą fasolę (żeby ciasto nie wstawało w czasie podpiekania) i wstawić do piekarnika na 15 minut. Wyjąć z piekarnika, usunąć fasolę, zdjąć folię z dna i wsypać orzechy, wgnieść je w ciasto. Piec jeszcze 10 minut. Wyjąć i ostudzić. Do garnka włożyć dynię, cukier i sypkie przyprawy, podsmażać na wolnym ogniu ok. 15 min, aż masa stanie się spójna i błyszcząca. Śmietankę rozmieszać z żółtkami i esencją waniliową. Ubić pianę z białek. Połączyć dynię ze śmietanką, pianę delikatnie wmieszać w masę. Wlać do podpieczonego kruchego spodu. Piec w gorącym piekarniku mniej więcej 35 minut. Podawać z bitą śmietaną bez cukru, bo ciasto jest słodkie.
Autor: Agnieszka Kręglicka
Wszystkie komentarze